30 januari, 2008

Ingen har lyssnat på mig…

Posted in nyheter, tankar tagged , , , , , , , , , den 8:30 f m av ZeeJay

Jag har i flera års tid sagt att sötningsmedel inte är bra…  men har någon lyssnat? NEJ!!

Men förutom varningarna om att man blir tjock och får cancer av den kemiska sötman har man nu kommit på att sukralos inte kan brytas ner av reningsverken. vilket innebär att våra sjöar blir fulla med sukralos…

Så om några år ska du inte bli förvånad om dricksvattnet smakar äckelkemiskt sött…

Lyssnade precis på Rix MorgonZoo… Dom har under en dryg timme pumpat upp förväntningarna på vad SMS:et från en kändis till gert innehöll, Som dom flesta inte kan ha missat fick Gert igår en skriftlig varning efter att ha sagt att Carola är en Idiot… efter mycket om och men visade sig att det var ett SMS från runar… som skulle vara väldigt intressant… efter ytterligare en halvtimme så avslöjar Gert innehållet: ”stå på dig och lycka till” typ…

Om det åtminstone hade varit något i stil med ”Carola var en idiot redan när vi var gifta” eller något annat spännande…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

14 kommentarer »

 1. Hej.
  Jag uttryckte samma åsikter om sötningsmedel och speciellt sucralos i juni 2007 på SVT Opinion. Samma material (samt annat aktuellt debattmaterial) ligger på min hemsida http://www.moderat.se/appelros under press och media.

  Mvh
  Staffan Appelros (m)
  Riksdagsledamot

 2. Putrick said,

  Good for you…

  (Vem anser att artificiella sötningsmedel, konserveringsmedel m.m. är bra, är väl en mer adekvat fråga… För jag tror det bara rör sig om typ tillverkarna).

 3. Bo Svensson said,

  Jag har i ytterligare flera år, vilket skall tolkas som mycket längre än flera års tid, högt och tydligt deklarerat att allt som är skadligt för kroppen också påverkar miljön. Så kopplingen är distinkt och idel. Det som skadar naturen slår tillbaka på oss själva.
  mvh
  B.S
  Förkämpe för en renare himlakropp

 4. Johan said,

  Tänk gärna lite innan ni skriver vissa saker. Visst, sukralos är ett komplett misslyckande och är i sin uppbyggnad av samma typ av molekyl som DDT, vilket är en väldigt stabil molekyl och det tar väldigt lång tid att bryta ner. Men sötningsmedel har en väldigt bra effekt också, då det ger främst diabetiker en chans att få äta fler saker som normalt innehåller såna mängder socker att de skulle få förlora både syn och kroppsdelar för att få njuta lite ibland. Men självklart föredras en bättre lösning, men ge ett förslag på den istället för att bara kritisera.

 5. ZeeJay said,

  @Staffan: Intressant läsning…

  @putrik: Det är nog bra i vissa sammanhang.. tyvärr är det för vanligt och påstås vara hälsosamt…

  @bo: livsmedelsverket påstår att sukralos INTE är farligt för människan.. eftersom det inte kan brytas ner och tas upp av kroppen…

  @Johan: Visst för diabetiker är det jättebra… För alla andra är det sämre, största orsaken är att det marknadsförs som hälsosamt och nyttigt… man går ner i vikt om man väljer lightläsk istället för vanlig.. nackdelarna: att man när det gäller de vanligaste sötningsmedlen har tre alternativ att välja på, talas det inte lika högt om i marknadsföringen…
  de tre alternativen är så vitt jag vet:
  1. Cancer
  2. Ökade hungerskänslor och ökat sötsug – jättebra om du väljer light som bantningsmetid…
  3. sprida sötningsmedel i naturen…

  Dessutom smakar det ILLA!!! Är det då inte bättre att njuta av ett välsmakande glas pepsi ibland.. (även diabetiker kan unna sig en sockertopp vid väl valda tillfällen…) än att bälga i sig litervis med ÄCKLIG light läsk??

 6. Putrick said,

  Johan: Jag har läst om ett naturligt alternativ, men det är bara tillåtet att använda inom EU som djurfoder. Ska komma från asien. Vet dock inte om det stämmer, det finns så mycket lösa rykten här i världen.

 7. jaquezz said,

  Det finns inte någon forskning som fullt ut kan stödja att du får cancer när du dricker läsk eller annat som innehåller sötningsmedel. Dessutom tycker inte jag att jag blir mer hungrig av att dricka lightläsk iallafall, iofs sig dricker jag inte Coca-Cola light då jag tycker att Sukralos är alldeles för söt, däremot funkar Zero otroligt bra som substitut, men det är väl klart att det bästa är att sluta helt.

 8. […] Rätt intressant… allt tack vare det här inlägget… […]

 9. censur said,

  Håll i hatten! En riksdagsledamot som har tid att läsa bloggar, och kommentera.

 10. Johan said,

  @ZeeJay: Att man får cancer av sötningsmedel är ej bevisat någonstans utan att det finns motsägelser, vilket Jaquezz så fint påpekar. Att det ger ökat sötsug och ökade hungerkänslor beror nog lite på person till person. I så fall så skulle det vedertaget att tugga tuggummi ger samma effekt, eftersom man lurar kroppen på samma sätt, man utför något som förbereder magen på att ta upp energi, men i de flesta tuggummi är det inte tillräckligt med energi utan man istället blir hungrig.

  Som jag sa i min tidigare kommentar stöder jag inte sukralos alls, då det är en onödig produkt av en karaktär som vi borde se upp för med tanke på dess uppbyggnad. Men det finns många andra sötningsmedel som inte är kemiskt framställda. Dessa KAN brytas ner i ekosystemet och görs även i våra kroppar.

  För övrigt så är ett glas pepsi ibland kanske ingen större fara för en diabetiker, men som diabetiker själv så finner jag att ”vanlig” läsk är alldeles för söt för min smak och jag föredrar en del av de lightalternativ som finns. Så att det är äckligt är din personliga åsikt, alla tycker dock inte som du.

 11. Mia said,

  Jag fattar inte hur folk kan äta och dricka saker med sötningsmedel. Enbart baserat på det faktum att det smakar hemskt illa.

  Hemsk eftersmak också.

 12. Mia said,

  Diabetiker självklart not included.

 13. Blod said,

  Att sötningsmedel och lihgtprodukter inte är bra är väl inte någon direkt nyhet.

  Det underliga är att folk köper skiten, ty det är inte särskillt gott.

 14. D. said,

  Själv tycker jag lightläsk smakar bättre än vanlig läsk, men jag antar att det är en vanesak.

  Däremot är det, som vissa redan påpekat, inte bevisat att man får cancer av lightprodukter, och jag har inte heller känt av några ökade hungerkänslor av lightproduker, men det kanske också är personligt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: