17 december, 2007

Tatuerade in sitt namn…

Posted in nyheter, tankar tagged , , , , den 3:52 e m av ZeeJay

http://sydsvenskan.se/sverige/article287768.ece

Då ska vi se… en tatuerare får i uppdrag att tatuera in namnet på en avliden anhörig i ett hjärta på kvinnans mage… tatueraren väljer att i stället tatuera in sitt eget namn…

lite lagom sjukt… men sen visar sig den svenska lagen ur sin aldeles bästa synvinkel… (som alltid…)

Tatueraren åtalas för vållande av kroppsskada….

men vaddå? skadan är väll vad kvinnan har betalat för…??? eller???

Givetvis har han gjort fel… men det måste finnas en bättre brottsrubricering… Konsumenttjänstlagen borde vara tillämplig tycker jag… eller??

I min värld är det inte en skada att tatuera fel motiv… skadan hade varit om kvinnan inte ville bli tatuerad…

men men…

Annonser

9 kommentarer »

 1. Johan said,

  Jag förstår hur du resonerar, men håller inte alls med dig.

  Självklart har hon inte fått den tjänst som hon förväntade sig när de ingick avtalet. Det råder dock ingen tvekan om att det är att betraktas som en kroppsskada då det kommer krävas medicinska ingrepp för att återställa det, och vidare är vållande till kroppsskada betydligt allvarligare än ett produktfel eller fel på någon tjänst. Därför lyder brottsrubriceringen som den gör.

  Om du nu inte tycker att det hon råkat ut för är en kroppsskada så vill jag ge dig en tankeställare med följande exempel:

  En kvinna går till en skönhetsklinik för att hon vill genomgå en operation för en bröstförstoring. Den slarvige kirurgen följer inte procedurerna när han, efter att ha tappat ett implantat på golvet, plockar upp det smutsiga implantatet och direkt stoppar in det i kvinnans bröst. Efter några veckor visar det sig att kvinnan har fått en bakteriell infektion i hela bröstet och hon tvingas genomgå en operation för att ta ut implantatet och ta bort förstörd vävnad. Bör kirurgen åtalas för ”vållande till kroppsskada” eller ”brott mot konsumenttjänstlagen”?.

  För mig är svaret uppenbart.

 2. ZeeJay said,

  Svar till johan: i det fallet är det felaktig vård, vad det nu heter på svenska…

 3. Johan said,

  Jag föreslår att du gör en ordlista ”ZeeJay’s lagbok” och sen fixar en översättningslista till ”Sveriges Rikes Lag”. Då kan du använda vilka benämningar du vill. Problemet är väl bara att resten av Sverige kommer fortsätta köra med Sveriges Rikes Lag.

 4. ZeeJay said,

  Svar till Johan: Jo, det är ju det som är problemet… 😉 och det kräver ju ändå att jag kommer på va fan lagen heter i svea rikes lag….

 5. Johan said,

  Fast i det andra fallet är det också fråga om vållande av kroppsskada. Hans arbetsgivare kan säkert ha åsikter om ”tjänstefel” osv. och socialstyrelsen betraktar det som ”felaktig vård”. Detta handlar dock om reglementen och föreskrifter.

  Själva brottet som han kommer åtalas för gentemot brösttjejen blir troligtvis ”vållande av kroppsskada”. Så du behöver inte slå upp någonting…

 6. blondie60 said,

  hur som helst…så har han gjort fel…och hur det rubriceras är ju en anna femma..’tjänstefel’, ‘kroppskada’, ‘kränkning’…

 7. Johan said,

  Blondie60: Hur vet du att han gjort fel? Tänk om hon sa att hon ville ha hans namn på magen och i efterhand hittat på att han gjort det mot hennes vilja. Det är ju också en möjlighet.

 8. ZeeJay said,

  Att hon inte ljuger är ju utgångspunkten för hela diskusionen… annars spelar det ju ingen roll om det är kroppsskada eller brott mot konsumenttjänstelagen eller va fan som helst…

  annars är det ju hon som ska åka dit för bedrägeri och allmänn dumhet…

 9. Johan said,

  Nej, det är inte alls utgångspunkten. Kanske din utgångspunkt. Det enda man kan säga med säkerhet är att det måste vara åklagarens utgångspunkt om han ska välja att väcka åtal mot tatueraren (det är även han som bestämmer brottsrubriceringen).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: