17 december, 2007

Julkalender, lucka 16 – ZeeJay’s Mat

Posted in julkalender, Recept tagged , , , , den 10:03 e m av ZeeJay

Grov leverpastej – stulet från ICA.se

(får se om länkarna funkar)

Buffé nr 12 2005, sid 9Ingredienser
Portioner: 10 personer (julbord)

225 g lever, helst av kalv
75 g späck
325 g fläskfärs 
1 rödlök
smör till stekning
1 tsk mejram 
1 tsk timjan 
50 g ansjovis
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk ljus sirap
4 dl vispgrädde
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar 

Grov leverpastejTillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Gör så här
1. Mal lever och späck grovt eller hacka fint för hand. Blanda med fläskfärs i en skål.
2. Skala och hacka rödlök. Stek den i smör tillsammans med mejram och timjan tills löken mjuknat.
3. Häll av och hacka ansjovisen.
4. Blanda leverblandningen med siktat mjöl, ägg och sirap. Späd med lite grädde i taget. Rör om. Tillsätt ansjovis och lök. Salta och peppra.
5. Gör ett stekprov i stekpanna eller i mikron. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten stå en stund innnan den tillagas.
6. Sätt ugnen på 150° C.
7. Tillaga mitt i ugnen i en 1 1/2 liters smord ugnsform (terrin- eller pastejform) i ca 1 1/2 timme. Kyl i lätt press.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: