17 december, 2007

Julkalender lucka 15 – ZeeJay’s Mat

Posted in julkalender, Recept tagged , , , , , , , den 5:22 e m av ZeeJay

Det börjar bli dags att koka skinkan, och på skinkspat gör man doppspad… och till Dopp i Grytan måste man ha vörtbröd…   

Vörtbröd

Stulet från: www.receptfavoriter.se   

Beskrivning av recept

Recept på vörtbröd. Ett mörkt julbröd bakat av rågsikt, porter och julmust smaksatt med pomerans, ingefära och russin.

Ingredienser till recept

  • 1 flaska porter
  • 2 flaskor julmust
  • 150 g smör
  • 100 g jäst
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 msk stötta pomeransskal
  • 1 tsk ingefära
  • 1-2 dl russin
  • 3,6 liter (ca 2 kg ) rågsikt

Tillagning av recept

  1. Värm porter och julöl till fingervärme ca 37 grader. Lägg i en bunke med smör och smula i jästen samt tillsätt soja, sirap, kryddor och russin. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa övertäckt 15 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 5 bitar. Forma runda stora bullar eller limpor. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bröden på plåt eller i mjölade brödformar och låt dem jäsa ytterliggare 20 minuter. Grädda i 30 minuter. Pensla bröden med vatten efter gräddningen. Låt svalna under bakduk.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: